17. august

17. aug

Ärkasime Marianne toa põrandal ja läksime putru ning kohvi keetma. Ilmaks lubati (http://en.vedur.is/weather/forecasts/areas/) terveks päevaks päikest ja 19 kraadi. Jess.
Päevaplaan oli umbes selline, et nemad pidid kl 11 koolis olema ja kella kuuest 22-ni Esja mäe otsas ronima. Signe pidi ka välja uurima, kas Siil saaks kah mäele. Seniks pidi aga Siil ise oma aja sisustama.
Lihtne.
Läksime kümnest maja eest kambaga liikvele ja kõndisime ühe pargi tagaosas oleva ülikoolihooneni, mis on nii uus, et seda pole veel kaartidel ja millele alles antakse viimast lihvi. Kooli ees musi-musi, kalli-kalli, ja Siil tatsus minema. Pargi puude alune oli mingeid rammusaid seeni pilgeni täis. Kohe kooli kõrval on kohalike liinide lennujaam ja seal toimub korralik sagimine – vähemalt üle minuti tõuseb üks lennuk õhku ja teine maandub. Otse ülikooli taga on rand.
Signe läks kooli ja tegi mõned tutvumismängud teiste välistudengitega. Ütleme nii, et sittakanti on hispaanlaseid (oma 30-40), teisel kohal on sakslased (30), siis itaallased ja muud pudulojused. Eesti õpilasi on 4. Rõhutati, et kord koolis on ikka väga range - nagu midagi kuskilt maha kirjutad, nii sa kohe koolist lendad. Kui raamatuid (mis me peame ise välja ostma) tundi (kus me peame ka kohal käima) kaasa ei võta ja tundideks ette ei valmista ja grupitöödest aktiivselt osa ei võta, siis ainet ära ei tee. No eks nad peavad kuidagi meid õppima sundima, sest suur osa meist ei saa oma aineid koduülikoolis üle kanda ja tulid siia lihtsalt puhkusele. Saime ka esimese islandi keele koolituse: sõnadel on rõhk esimesel silbil ja kui on kõrvuti pl või pp siis nad enne hääldamist hingavad välja ehk rõhutades panevad sinna veel h kah ette. Näidati ka pilte tüüpilistest islandi toitudest - kala, lammas, jogurti- kohupiima segu, igale poole kartulit kõrvale. Räägiti et ega nad enam seda mädandatud liha ei söö, aga kunagi muud võimalust säilitamiseks lihtsalt polnud ja nüüd on see rohkem traditsiooniline kui vajalik. Kunagi (u 20. aastat tagasi) näidati telekat ainult 2 tundi ja neljapäeviti ning juulis ei kantud telekas midagi üle, sest siis oli aeg väljas head ilma nautida ning inimestega kohtuda.
Vahepeal saime süüa tasuta haugi (kala ja piim on islandis odav), saiakesi ja kohvi- coca-colat.

Raekoja ääres/ümber oleva järve juurde jõudes lahenes ka pelleti-sita tootjate müsteerium. Neid valmistavad haned. Nüüd siis teate.
Raekojas sees oli aga Islandi ruumiline kaart. Ja Islandi turistileht Grapevine (www.grapevine.is), mis on üllatavalt asjalik, humoorikas ja terav ning informatiivne. Sai end Islandil toimuvaga kurssi viia ja ka mõned söömakohad valmis vaadatud. Soovitame soojalt, võtke ette ja lugege.
Hiljem taas raekojast möödudes nägi siil, kuidas üks rattur tiiki sisse sõitis – nimelt on see tiik kõnniteega täiesti tasa, ühtegi kivi vms seda eraldamas ei ole, ning ühe käega ratast juhtiv ja teise käega moblat toksiv mees tahtis vist "väljaku" nurgast üle lõigata. Oih! :o)
Raekoda on omaette vaatamisväärsus. Rattur panigi vette selles nurgas, kus pilt on tehtud.



Siil läks ühele keskväljaku pingile lehte lugema aga peagi olid kohalikud asotsiaalid oma taarakottidega kohal ja nii oli ta sunnitud mingi künka otsa ronima (vist jäi varem mainimata, et Reykjavik on kaunis künklik) ning seal päikselõõsas lehte lugema.
Edasine kava nägi ette päris mitme asja tegemist või siis mitte millegi tegemist (päris mõnus oli peesitada), aga Siil valis kesktee ja läks raamatukogu ning kohalikku sooduskaubahalli "Bonus" otsima. Teel olles märkas ta kahte antiigipoodi ja ühte restaureerimistöökoda. Hea hiljem tööd otsida. Võibolla. Raamatukogus sai tasuta internetti ja isegi blogipostitused ära teha. Bonusest sai paki šokolaadi-digestiivküpsiseid ja 350 grammi kardulasalatit 2,5 euro ehk 40 Eesti krooniga. Polegi kõige hullem. Eestis oleks see u 10 krooni odavam olnud. Arvestada tuleb muidugi ka seda, et kaardimaksel lisandub 0,35% ostuhinnast.
Ja oligi aeg ülikooli juurde naasta. Mingi juhendaja oli öelnud, et kui bussis ruumi jagub, siis on Siili kaasavõtt ok. Signe grupp külitas rannas. Islandlased olid vees. Hispaanlased vaatavad vist hooajaväliselt sealsetes randades rõõmuga vette tormavaid eestlasi sama pilguga, nagu meie neid islandlasi. Ilm oli iseenesest nagu soe, aga tuul oli külm.
Aa, ja seda öeldi kah, et elamis-tööluba tuleb juba sel nädalal ära teha. Arvatavasti kehtis see vaid tudengite kohta, aga kui Signe seda tegema läheb, siis silkab Siil samuti sabas.
Peagi pressisimegi end 100 tudengiga bussi ja sõitsime 10 km kaugusel asuva 980 m kõrguse Esja mäe juurde (http://en.wikipedia.org/wiki/Esjan).



Mäkketõusurada jaguneb põhiliselt kolmeks erineva raskusastmega osaks, viimane on juba selline, kus enamik algajaid pidavat tagasi pöörduma. Hoolimata sellest, et paljudel puudus üldse mingi maastikuvarustus/riietus, ronis valdav enamus meie grupist siiski lõpuni välja. Ülemine osa andis küll kohati põhjust imestamiseks, et kuidas korraldajad julgevad mingid suvalised inimesed suvalise varustusega siia tuua, sest päris mitmes kohas oli reaalne võimalus üsna kõrgelt üsna valusalt h/kukkuda. Üleval oli vaade tore – oli näha Reykjavik, loojuv päike ja mäe otsast allavoolav pilv. Laskumisel hakkas Signel jalg väsimusest tudisema nagu lambasaba ja Siilil põlv valutama nagu... vanainimese põlv. Sellele vaatamata finišeerisime esimeste seas ja jõudsime enne põhigrupi kohalejõudmist hinge tõmmata. 3 tundi nigu lupsti üles-alla ronitud.
Bussis rääkis giid (kes on vabal ajal õpetaja), et paljud laenu võtnud islandlased pidavat septembris oma kodudest ilma jääma, seega soovitati tudengitel vastavasisuliste küsimustega ettevaatlikud ja taktitundelised olla. Töötusmäär olevat siin praegu 11%, mis on kohalikele tõsine pauk, arvestades, et senine keskmine näitaja oli 3% ja buumi ajal 1%. Siilil läheb vist töö leidmisega raskeks. Eks näis.
Internaatkoolis ööbivatelt tudengitelt kuulsime, et neil olla seal eriti kehvad magamistingimused, isegi tekke pole. Lisaks ilmnes, et korraldatakse ka üks matk, ja selle jaoks peab kõigil telk olema. Ehk siis enne siiatulekut ei räägitud neile sellest midagi ja nüüd olgu nad nii lahked ja hakaku endale telke soetama. Rehepaplik viis kohaliku majanduse turgutamiseks? :o) No hea et siis meil telk kaasa sai.
Laekusime oma ööbimispaika üksteist läbi, Eesti ajas kaks läbi, mistõttu olime ka üsna lössis ja pugesime ruttu põhku.

Islandi eri:
Kõnniteed koosnevad enamjaolt suurtest (2 m x 1,5 m) või väikestest (30 cm x 30 cm) betoonplaatidest.
Elurajoonides jalgsiliiklus peaaegu puudub.
Rattakultuur on Eesti mõistes täitsa olemas (ülikoolist antud eelinfos toonitati, et siin ratas väga popp pole, ju siis lähtuti Skandinaavia standardist), erilisi rattaid pole, on samasugused, mis meil. Päris palju on ratta lapsekäru-järelhaagisega liiklejaid. Ratturitel on lubatud kõnniteel sõita, kuni nad jalakäijaid ei sega. Kergliiklusteel on ratturitele märgitud joonega loovutatud kõigest kolmandik teest, vastandina Eesti 50% teest.
Islandi keeles on jõgi "á".
"Vik" tähendab lahte, sellest ka nimetused Reykjavik (otsetõlkes "suitsune laht") ja Keflavik. Samuti on tõenäoliselt sellest tulnud viikingite nimetus – laevad lahes ja värki.

16. august

Öösel viskas pisut sadu jälle. Puulehtedelt telgile tilkuv vesi häiris und. Ja kõva küljealune. Ja pidevalt auku libisemine.
Kuuest olime igatahes üleval. Signe vajus uuesti ära, Siil luges Islandi raamatut. Kaheksast läksime süüa tegema. Kohvid, supid, värgid. Valdav enamus kaastelkijatest on sakslased, mõned prantslased sekka. Aa, ja lisaks tasuta toidule saab ühest riiulist tasuta priimuse gaasiballoone ja muid kütuseid. Mõned olid sinna jätnud ka kummikud, sandaalid, saapad, autopistikuga keedukannu ja ühe isetäituva madratsi.
Pärast hommikusööki tegime pealiskaudselt tutvust kesklinnaga. Põmst on mõned eelarvamused juba külili lükatud. Nt pelgas Siil hirmsasti, et siin on täiesti lage ja puid on püsti vaid mõned üksikud põõsa mõõtu raod. Tegelikult on aga Reykjavik nagu täitsa tavaline Euroopa linn. Lihtsalt kõrghoonestust pole eriti ja rohelust on küllaga. Parke kah. Vaatasime üle kesklinna betoonist kiriku ja laheda raekoja ning järve, kus talviti uisutatakse. Päikest oli parajalt ja eile pea täielikult pilves olnud Esja mägi oli täies hiilguses nähtav.
Kesklinnas mugisime natuke rämpstoitu ja jälgisime, kuidas kaldal asuvast uusehitisest tossu tõusis ning tuletõrje ringi sahmis.
Patseerisime telklasse tagasi, sõime veel miskit ja räntsatasime unele. Jet lag?
Uinaku ajal viskas jälle nats sadet aga üles tõustes oli taevas enamvähem sõbraliku ilmega. Otsustasime liikvele minna ja botaanika-aia üle kaeda. Sujuvalt kujunes lühikesest aiatuurist pikemat sorti jalutuskäik, kui ka ühe neemega tutvumas käisime. Neem kubises junnidest, mis meenutasid pelleteid, millega Klement oma priimust kütab. Siit need tulevadki!
Löntsisime vaikselt telgi juurde tagasi, tegime õhtusöögi, pakkisime telgi kokku ja läksime mere... vabandust... ookeani äärde päikseloojangut vaatama. Loojus päris edukalt. Üksiti suutsime usinate eestlastena lisaks esteetilise orgasmi nautimisele telgi põhja ära kuivatada, Jäägerit tinistada ja Islandi külastussihtpunktide nimekirja koostada. Millaski kümnepaiku tuli märguanne Mariannelt, et võime ta juurde minna. Läksimegi.

Siinsete hiidmaasturite kõrval on päris naljakas meie mõistes tõsiseid maastureid näha – nagu mingid mänguasjad.
Foorid tahavad harjumist – roheline ülekäigutuli ei hakka lõppfaasis hoiatavalt plinkima vaid kustub lihtsalt ära ja süttib punane.
Jätkuvalt jagub ka rõõmu öömajaga sahmimisel – Signe kirjutas tegelasele, kes neid kohapeal manageerib, et ehk saaks ikkagi meie toa varem kätte. See siis vastas, et tal pole meile määratud toa numbergi teada, see tähendab, et asjapulk, kellele Signe varem kirjutas ja kinnitust palus, et meie tuba on ikkagi olemas ja kes seepeale vastas "Tänan kirja eest ja kõike head", pole infot meie kohta võõrastemaja tegelasele edastanud. Nii põnev, nii põnev.

15. august

Hommikul toppisime pesust poolniisked riided kottidesse, vohmisime viimased mustikad ja kardulad sisse ning sõitsime lennujaama. Seal järgnes veel väike sahmimine pakkidega, sest käsipagasiks mõeldud kotid olid selle tillukese lennuki jaoks pisut suurevõitu ning tuli eraldi kuhugile lennuki tahaotsa anda. Päris pagasisse ei tihanud kah pista, kaotatakse ära ja siis istume Islandil ilma riiete ja telgi ja öömajata.
Tallinna Lennujaamast startimine oli täielik deja vu - meenus eelmise aasta eurotripi algust tähistav lend. Jälle sadas vihma ja jälle oli see väike Estonian Airi lennukijunn. Raputas natuke ja Siilil oli jälle rõve Tallinna kohal ümber pöörava lennuki tiiba mööda allolevat linna vaadata. Pärast oli juba ok.
Aga seekord oli Rootsi kohal tiirutades isegi maad näha.
Arlanda lennujaamas tiksusime niisama 3 tundi, vaatasime Waynes World 2-e lõpuni ja üritasime edutult netti saada, aga seal oli WiFi tasuline.
Icelandairi lennuk oli juba tiba teisest puust - jurakas õhulaev, suurem jalaruum, ekraanid peatugedes jne. Tasuta sööki seekord ei jagatud, kõik olid juba korralike Islandi hindadega. Tõmbasime sooled sõlme ja ei ostnud miskit. Närisime nätsu ja vahtisime ilma hääleta filme. Hääleta sellepärast, et oma kõrvaklapid olid pagasikotti jäänud ja tasulisi klappe osta ei soovinud. Virgin Airis olid nt kõrvaklapid tasuta, hah!
Vaade Norra fjordidele oli lennu meelejäävaim osa. Rusuvad pilved Islandi kohal samuti. Maandudes vaatasimegi, et pekki, see ilm nüüd küll telkimist ei soosi – tõsine sadu ja korralik tuul. Reisikaaslane Marianne hakkas kah arvama, et ärge pange hullu, tulge minu tuppa magama. Ostsime tax free kauplusest veel siva Jägermeistri ja Brennevini (kohalik naps) kaasa. Sealt sai need suhtkoht normaalsete hindadega, mujal Islandil on need juba kirve raha eest saadaval.
Sõitsime Flybusi bussiga 200 EEK per nägu Keflavikist Reykjaviki. Bussijaamast asusime oma asju võõrastemajja tarima. Signe kohver hakkab vaikselt otsi andma ning rattad vist peagi küljest ära murduma, seega tassis Siil selle 18kilose kompsu 1,5 kilti käeotsas kohale. Puhh. Teepeal leidis ta 1-eurose. Jei.
Võõrastemajal oli ukse ees üks segaduses soomlanna ja ukse peal number, kuhu tuli helistada. Marianne tegigi seda ja sai üllatunud vastuse, et miks tal on aeg kokku leppimata, ja et asjaajaja jõuab alles nelja tunni pärast st 21.30. Õnneks lasid ühed sellid meid sisse. Istusime ühistuppa ja tutvusime. Poisid olid Hollandist ja Hispaaniast. Segaduses soomlanna oli aga pakkidest ilma jäänud.
Proovisime natuke oma napse. Siis aga otsustasime, et esimesel õhtul kohe võõrastemajja sisse hiilida on ehk liig-riskantne ja läheme täna siiski Reykjaviki telklaagrisse telkima. Tõstsime asjad ümber, jätsime pooled pakid Marianne hoolde ja kõndisime telkimisalale, mis on võõrastemajast u 20 min jalutuse kaugusel. Telklaager on korralik – köök, duššid, riiete ja nõude pesuvõimalused, internet, grillimiskoht, söögilauad. Lisaks on köögis kastid, kuhu inimesed enne lahkumist võivad oma toidujäägid (supipakid, makaronid, jms) jätta. Seda tasuta söögi võimalust asusime järgmine päev usinalt kasutama. Telkimiskoht maksis 100 eeku inimene. Hiljem alles turgatas, et tegelikult oleks saanudki vaid ühe inimese registreerida, vaevalt nad telki üle kontrollimas käivad, et palju seal ööbijaid on. Aga no seekord jäi pättus tegemata :o)
Lõime telgi püsti, säädsime asjad sisse ja läksime söögialasse leiba ning sprotte vitsutama.
21.00 kohaliku ja 00.00 Eesti aja järgi kerisime tuttu.
Vot.