4. - 5. okt, esmasp-teisip

Pärast rampsis käimist läksime jälle kord koju. Enne linnaminekut olime pesu pesema pannud ja nüüd panime kuivatusse.
Ajasime rahulikult oma asju, kui tuli fb-s teade, et täna 19.30, parlamendi istungi toimumise ajal toimub hoone ees järjekordne protest. http://grapevine.is/News/ReadArticle/Protests-Scheduled-Tonight-Finance-Minister-Understands-Public-Anger
Loomulikult siblisime kohale.
Juba tükk maad enne oli näha samas suunas liikuvaid rahvahulki. Meeleolu meenutas pisut laulva revolutsiooni aegu.
Kilomeeter varem oli rütmilist prõmmimist kuulda. Kohale jõudes ilmnes, et parlamendihoone vastas asuv pubi-kohvik oli kõlarid rõdule vedanud ja andis täie rauaga hagu. Tümm-tümm-tümm. Hoone enda ette olid veetud tünnid ja prügikastid, millega tekitati märkimisväärset lärmi. Ühe auto kastis oli trummarite kamp. Mõned keskealised tagusid vastu plekkaeda, mis oli ümber hoone veetud. Maja ise oli kaetud munalärakate ja värvilaikudega. Ühest autost võeti suured kokkupakitud munarestid välja. Mõni aeg hiljem võis täheldada tihenenud munasadu. Samuti loobiti rakette. Üks rakett lõhkes rahva seas. Päris palju võis silmata lastega kohale tulnud vanemaid. Isegi lastekärudega. Kuidagi mõtlematu - mis nad siis teinud oleks, kui kogu see mass mingil põhjusel paanikas tormama oleks hakanud?
Kasutusel olid nii potid, pannid, pasunad, vuvuzelad kui ka tamburiinid. Üks moment silmasime rahva seas leeke. Tehtigi lõke üles. Leegid käisid kohati 3m kõrgusele.
Meie piirdusime perifeerias patrullimise ja vaatlemisega.
Rahvamass oli muljetavaldav. Samas pakume, et aktiivselt osalesid kõige rohkem pooled kohaletulnutest, ülejäänud olid meiesugused kiibitsejad.
Järgmine päev võisime lehest lugeda, et kohal võis olla kuni 8000 inimest.
Huvitav, kas eestlaste meeleavaldusleigus tuleneb vaid vastava kultuuri puudumisest (CCCP ajal ju ei saanud millestki häirivast valjult rääkida), või on mingi geneetiline häire? Ma ei usu, et meiegi valitsejad suudaksid säärase massi meeleavaldust ignoreerida ja tuimalt OMA liini edasi ajada.
Veel mõned lingid: http://www.youtube.com/watch?v=28_Wsb6LHzo
http://www.youtube.com/watch?v=IX120WGSkN8
Järgmise päeva kommentaar peaministrilt: http://grapevine.is/News/ReadArticle/Prime-Minister-Extending-Hand-of-Agreement

Igatahes tegime oma ringi ära ja läksime kõrvaltänavaid mööda koju tagasi. Pesukuivati streikis :o(
Kohalik eestlane Toomas pakkus fb-s, et kui ta restoran Gandhisse täiskohaga tööle saab, siis teeb meile seal söömakorra välja. Seda pakkumist me naljalt ei unusta :o) Samas lubas järgmine nädal varem jutuks olnud tuttavaga rääkida, ehk saab Signe tema ettevõttesse massööriks. Ja kutsus Siili oma ülemuse juurde ehitusobjektile töövestlusele. Suured tänud :o), vaatame, mis sellest saab.

Siil vaatas teiste tudengitega koos ühistoas filmi, Signe sahmis kooliasju ja puges põhku. Kui Siil tuppa tuli, siis oli tuba pime. Harjumuspärast aknast välja kiikamist tehes avastas ta, et taevas on jälle roheline kardin. Ega midagi, Signele riided selga ja katusele. Teised tulid kah. Me väga pikalt ei vahtinud, tuul hakkas tõusma. Kui oma tuppa läksime, siis võisime aknast näha, kuidas teised istusid tekkidesse mähituna katusel. Igatahes sai nüüd Signe kah linnukese kirja. Virmaline Islandil - nähtud.

Öösel tuul aina tõusis ja kuna see tuli otse üle lahe, siis rappusid aknad korralikult. Ei julenud ööseks akent paokilegi jätta, tunne oli selline, et tuul rebib selle eest ära. Umbses toas oli aga uni kehv ja hommikupoole tuli udune aken siiski paotada. Eriti palju tuul vaibunud polnud. Meteroloogiajaama (eilsetel) andmetel oli tuul iiliti (vaid) 14 m/s. No ei tea, tundus küll rohkem. Põnev oli jälle hommikust vaadet jälgida - tõusev päike värvis üksikud pilvenutsud kuldseks, üks suur ühtlane vatjas pilvelaam voolas Esjalt alla ja samal ajal oli lahe kohal vasemat kätt üks vertikaalne vikerkaare sambajupp.
Vikerkaare viisaastaku normi saame siin küll paari kuuga täis, ei möödu nädalatki, mil me vähemalt ühe korra vikerkaart ei näeks.

Suutsime uuesti magama jääda ja alles lõunast ärgata. Signe õppis. Pärast vaatasime The Cove'i. Ja siis sai Signe kirja oma hispaania keele õpetajalt, kes teatas, et Signe on üks tema paremaid õpilasi ning soovitas esimese keeletaseme testi ära teha. Signe oli loomulikult kõrvust tõstetud ja päev kirjas, aga Eestis on seda testi täpselt poole odavam teha, seega jääb vist seekord ära.

Siil trampis läbi tuule raamatukokku ja kuulis jälle kesklinnas rütmilist tagumist. Poole kilomeetri läbimisel ilmnes, et polnudki tegemist lähedalasuva ehituse müraga, vaid üks mees kolkis panga ees haamriga lipumasti. Teine mees seisis loosungiga panga trepil. Politseibuss sõitis aeglaselt mööda. Kontrollisid olukorda, aga ei sekkunud. Islandil vist meeleavalduseks luba ei peagi taotlema. Tundub üldse selline tähtis vabadus olema.

Raamatukogu eesruumi lauale oli jälle selline hunnik raamatuid veetud, et Siil ei teadnud, mida võtta, mida jätta. Oh paradiis.

No comments: