18. august

Tänane päev järgis üldjoontes eilse mustrit – Signe koolis ja Siil linnapääl. Nii nagu peabki. Ainult selle erinevusega, et õhtut ei täitnud mingi ekstreemsus vaid hillitsetud oleskelu.
Linnas sai kaks korda kuuldud eesti keelt – ju siis on toosama eesti 100pealine lauljaskond kohale jõudnud, kes laupäeval esinema hakkab. Näha oli ka mingit tantsuperhvoormanssi – mehed-naised mustades liibukates tangotamas ja sigimisliigutusi tegemas.
Siil proovis suvalise kohaliku hot-dogi ära. Ok. Kohvikus sai kah istutud. Enam kui ok. Kohv oli 35 eeku ja tassi võis ise vabalt uuesti täita. Normaalne. Miks Eestis nii pole? Eestlased vist pumpaks selle termose tilgatumaks. Oma termosesse.
Linnas ringi käies on muudkui islandi keele üleskirjutatud hääldused näpus ja käib usin tänavanimede veerimine. Et ikka keel tuleks. Raamatukogus sai paar raamatut kah valmis vaadatud, aga võibolla ostab üldse raamatupoest mõne asjalikuma õpiku. Näis. Siil käis oma kuumkoera pargis nosimas ja vajus soojas päikses vabshee unele, kuna hommikune ärkamine toimus juba kell kuus. Sest nina läks kinni ja lihtsalt hingata ei saanud. Igatahes oli pargis mõnus magada.
Hiljem sai veel ringi tuiatud, vaalavaatluslaevad sadamas üle kaetud, kirbuturg üles otsitud ja islandlasi jõllatud. Kaks korda oli rõõm vaadata lapsi, kes karjusid nagu ratta peal. Noh... tegelikult olidki ratta peal. Ja kuna parasjagu oli tõusust üles väntamine käsil ja ei viitsi hästi, siis on ju hea karjuda – äkki vanem halastab ja viib seljas üles või midagi. A tutkit brat – vanem väntas lihtsalt ees minema ja karjuv tatt riburadapidi sabas. Nii nad mõlemal korral teisele poole küngast kadusid. Karjumist oli veel tükk aega kuulda :o)
Ühe riidepoe klaasuksele oli värviliselt maalitud kiri "We're open when we feeeel like it". Neli e-d oli kah nende kirjas.
Õhtul sihti võõrastemajale võttes tuli lärmakas inimmass vastu – Signe kaasvälistudengid. Signet ennast põld. Siil kiirustas sammu ja sibas kodu man'. Kodus pidi tulema mingi istung sakslaste ja nende mänguga. Tuhkagi. Toimus istung õlle ja MTV-ga. Hea et veel saksakeelsest A-Teami vahtimisest pääsesime.
Signe päev: kell 11 kooli viimasele sisseelamispäevale. Räägiti veel veidi Islandist, õpetati veidi islandi keelt, millest mul praegu ikkagi aimu pole, sest ega eriti sajapealises auditooriumis korralikult hääldust ei kuule. Ja islandlaste perekonnanimed koosnevad isa (vahel ka, kui on näiteks mingit saladust varjata, ema) nimest. Näiteks et Signe islandi keelne nimi oleks Signe Jüridotter. Aga need, kes Islandist välja reisivad, on tavaliselt võtnud ka omale lisaks teise perekonnanime, millega on hõlpsam passikontrollidest läbi panna, sest samanimelisi dottereid ja sone on lihtsalt liiga palju, see teeb ka isiku tuvastamise keerulisemaks.
Siis oli meil ka vahepeal kooliavamise grillipidu, mis koosnes sellest, et soojendati vorst, pandi saia vahele ja joodi cocat peale. Nad on ikka tõsised rämpstoidufännid, vähemalt seni jääb selline mulje. Eks Ameerika pressib läänest peale. Söögist rääkides, õhtul oli korraldatud pitsapidu, mis seisnes selles, et toodi oma 25 karpi erinevat pitsat ja siis joodi cocat peale :)
Vahepeal sai mängitud igast sõbrunemismänge, mis isegi hoolimata esialgsest vastumeelsusest olid üsna toredad. Seletasid ka igasugused tudengiorganisatsioonid, et mis nad kõik meie jaoks planeerinud on. Plaanis on väljasõit itta ja mingile vägevale saarele, mille nime ei viitsi praegu välja otsida. Ja toonitati igal sammul, et kui on mingi mure, siis kohe saab rääkima minna. Eks nad siin on küll väga sõbralikud ja vastutulelikud, kui neil ainult aega oleks...
Ja siis juba kõndisimegi väikses vihmasajus tagasi Höfdisse!
Muidu oli aga päev jälle päikeseline.

Homme läheme elamislubasid tegema, Signe käib tunnikese koolis ja pärastlõunal teeme esimest korda katset hääletamisega, mis Islandis pidavat lihtsalt käima... kui aga autosid on. Mõned teed on lihtsalt sellised, et seal sõidab parimal juhul kolm autot päevas. Ja reedel või laupäeval naaseme. Seega – don't panic, kui paar päeva postitusi ei tule.

Islandi eri:
Teisel õhtul dušši all käies tekkis isu keedetud muna järele. Sest soe vesi on siin täpselt selle lõhnaga.

2 comments:

ringo* said...

ja teadmiseks ... see soe vesi mis kraanist tuleb pole kindlasti joomiseks ;)

Anonymous said...

Mmhmm, Austraalia grillipeod on samasugused - rõlge vorst praetakse grilli peal ja pannakse diagonaalis saiaviilu sisse, peale pigistatakse kas BBQ- või tomatikastet. Ei ole üldse hea.