26. august, reede

... oli jälle selline harilik. Raamatu lugemine, islandi keele õppimine, jalutamine, väljas peesitamine, raamatukogus käimine.
Signel vist siiski mõistliku hinnaga hiinakeele õppematerjale saada ei õnnestu, seega tuleb esimene suurem väljaminek.
Raamatukogust tagasi jalutades silmasime vanaraamatupoodi, millest just üks kiiksuga inimese tunnustega isik väljus. Signe arvas, et oleks hea mõte sinna minna ja ehk sealt raamatut leida. Siil kõhkles pisut tollesama ullikese pärast, kuid nõustus. Noh, niikui me ruumi sisenesime, võttis seesama kahtlane tegelane nõuks samuti uuesti poodi tulla. Jäi meist mõne meetri kaugusele miskit mõmisema ja oma alumist proteesi suust välja ajama, sarnanedes vihase bulldogiga. Siil märkas raamatuhunnikute vahel pisukest käiku ning kavalat manöövrit tehes õnnestus meil selle hullu seljataha jõuda. Väljusime kiiruga.
See vahejuhtum toob meid puudega inimeste juurde. Nii vaimu kui kehalise.
Igasuguseid invainimesi on siinses tänavapildis tunduvalt rohkem näha kui Eestis (elektrisõidukitega ringi kihutamas, valge kepiga tänavat toksimas, või mõmisemas ja meie peale bussipeatuses "Fuck, blablabla, fuck" karjumas.)
A) Siin on nende protsent suurem kui Eestis (ikkagi vaid 300 000 elanikku, palju sugulusabielusid, -paaritumisi)
B) Siin on nad ühiskonna poolt aktsepteeritumad ning riiklikud toetused ja tänavaehituskavad võimaldavad neil muretumalt elada ja rohkem ringi liikuda
C) (tõenäolisem) Kõik see kokku
D)...

Teine teema.
Joostakse siin päris palju. Aga erinevaks seniharjutust teeb selle jooksmise intensiivsus. Eestis tehakse tervisejooksu üldjuhul rahuliku sörgiga. Kuid siin tehakse säherdust jooksu, nagu oldaks bussile või matustele hilinemas. Ilma naljata. Või noh... väikse naljaga. Aga ikkagi – tunduvalt vihasema sammuga joostakse.

Etskae.

4 comments:

ringo* said...

ja kuna saar on suht päraperses ja kaamost palju, siis on ka depressiooni ja alkoholismi palju :D öeldakse islandil isegi nii, et sa oled 1 2-st kas alkohoolik või paranev alkohoolik :D ja siis tuleb see muu pask ka veel otsa :D

söör said...

Kaamos võib katuse pealt ära lüüa jah. Samas on paljud islandlased tõenäoliselt tänu sellele pikale pimedusperioodile kunstikalduvustega – enamik valdab mingit pilli või laulab või maalib või voolib miskit.

Unknown said...

kuulge... kuidas teil seal Islandil on et 25. on kolmapäev aga 26. on juba reede... ? :D

Unknown said...

mu ema ütles, et kui ta Islandil käis ja neil oli ekskursioon, siis giid rääkis, et see kunstikalduvus olla sellest, et neil pole sageli suurt mõtet kraami kokku ajada, nagu meil siin, sest vabalt võidakse suvalisel hetkel öelda, et "kuule, nüüd hakkab vulkaan purskama, kolige minema kui elada tahate". siis nad tegelevad muude asjadega - kirjutavad, mängivad pilli jne...