26.-28. sept, pühap-teisip

Selline vaikne kulgemine jätkuvalt. Siil paraneb ja Signe puhkab viimaste nädalate rabelemistest.

Esmaspäeval üritas Siil Signele sünnipäevaks Ostakaka kooki osta aga see oli just see moment poes otsas. No ei vea. Piirdus siis mingi mustika-jogurti koogiga. Ja söandas ka esimest korda riiklikus alkoholipoes käia. 150 krooniga sai täitsa hea valge veini, mis oma kuivusega tasakaalustas kenasti koogi magusust.
Sellega seoses meenub eestlaste õhtul kuuldu – nimelt pidi siia inimesele sünnipäevaks saama maksuvabalt alkohoolset jooki saata. Pidage meeles.

Veel omapärast – kõigis toidupoodides on mikrolaineahi ja paljudes lisaks ka laud ning istmed, et inimesed saaks poest ostetu soojaks lasta ja sealsamas ära süüa. Mõnes poes on lisaks isegi kastmed, ketšupid ja sinepid. Eestlasele tundub kole sürr, aga kohalike seas popp variant.
Samuti oleme ostukeskustes ja alkopoes silmanud pakkimislauda, mille juures erinevad lindid, paelad ja paberid. Inimesed saavad poest ostetu kohe kingituseks pakkida.
Eesti kaupmehed, arendage oma teenuste ampluaad.

Signe islandi tuttavad hakkasid ta sünnipäeva pidamise plaanide kohta uurima. Signe on kahevahel, kas pidada või minna reisule. Iseenesest oleks reedel hea mugav hostelis pidu pidada, kuna üks siinne islandlane peab nigunii samal ajal samuti oma sünnipäeva. Kui aga samal ajal on hea ilm, siis oleks kahju jälle ühte reisupäeva vahele jätta, niigi on viimane poolnädal kohatiste sademete rohke olnud.
Pidude osas oleme endiselt miskipärast kole laisad. Lihtsalt ei viitsi. Hoopis mõnusam on kahekesi ringi matkata, filme vahtida ja küpsist nosida.

Keda kohalikud kulutused huvitavad – praeguse seisuga oleme kuu ajaga suutnud kahepeale kulutada 5000 EEK. Selle sees ei ole üür.

Üüriga on endiselt säärane kummaline seis, et keegi ei tea mitte midagi. Peaks ju juba arve tulema vms... aga ei. Hostelis küsitakse kah muudkui üksteiselt, et kas sa juba tead oma toa üürihinda :o)
Islandlastel on ikkagi mingi suhtlusprobleem. Ja meilidele pole üldse mõtet loota. Kui sul on midagi vaja küsida, siis proovi korra meiliga, kui paari päevaga (asjalikku) vastust ei saa, siis helista või mine võimalusel kohale ja küsi otse näost näkku. Siis ehk mõikab miskit.

23. - 25. sept, neljap-laup

Emm... noh, külitasime, jamasime netiga, põdesime. Enamjaolt.

Tillemaid jalutusotsi tegime kah.

Neljapäeval kutsus kohalik Kadri, kelle kontakti me Laurilt (mitte Jüris.) saime, meid laupäeva õhtul kohalike eestlastega kohtuma. Tervise tõttu ei olnud me minek väga kindel aga laupäeva hommikuks tundus olek piisavalt ok, et kannatas visiiti teha kah. Kutsusime juhuslikult kohatud Toomase samuti seltsi.
Meid võõrustav Sigrid elab koos kohaliku kaasaga esimesel korrusel, mis on siinkandis poolenisti maa sees. Nii et me ei osanud esialgu sinna vaadatagi.
Õhtu oli tore, kuulsime palju muljeid siin toimuvast, mujal rändamistest ja siin varem olnud eestlastest. Üllatav uudis oli see, et eestlaste mainet pidavat alla tõmbama leedukad, kelle siia jõudes on kuritegevus suurenenud, ja leedukad pannakse eestlastega ühte patta (Baltimaad). Eino aitäh, nagu meil venelaste mainega sõdimisega veel vähe tegemist oleks. Ses osas olen küll kõigi kätega kunagi Presidendi poolt välja käidud ideega, et võtaksime kursi Põhjamaadele.
See selleks.
Sigrid töötab hotellis, Kadri õpib Islandi ülikoolis ja töötab vanadekodus, aga kavatseb sealt lahkuda, Heleri on hetkel ainult Islandi ülikooli tudeng, Lemme on keelte peal – tõlgib ("Ussisõnad" pani just tema islandi keelde) ja õpetab islandi keelt (nüüdsest uhiuues keeltekoolis). Nii et kui tahate siia tulles head eestlasest islandi keele õpetajat – www.lemme.is
Nad käisid ka kõik presidendi vastuvõtul kui too Islandit külastas.
Ja noh, tervet õhtut on raske kokku võtta. Räägitud sai palju. Nüüd seedime seda.

Siili üllatuseks ilmnes, et polegi mingit ühist Islandi eestlaste foorumit vms (kuigi käiakse üsna regulaarselt kohtumas), seega koju jõudes tegi ta kohe fb-sse "Islandi eestlaste" grupi, kus kohalikud võiksid erinevaid teemasid arutada, kokkusaamisi korraldada ning Eestist tulnud/tulevad nõu küsida.
Konsuli andmetel pidi eestlasi Islandil olema kuskil saja ringis. Mingid muud andmed räägivad aga 200-st. Samas muidugi mitmed neist "eestlastest" ei räägi eesti keeltki :o) Sigridil oli säärane üllatus, kui hotellis teda rõõmustati, et meil on siin nüüd üks eestlane veel... ja kui kokku sai, siis kuulis vaid vene keelt.

Soovitati läänefjorde. Eks me läheme vaatame... vist. Sealkandis pidid üsna käkkis teed olema, seega on liiklus hõredam ja häälega liikumine sips kahtlasem – eriti hooaja lõpus. Vaatab.