Kodu

Koduks on meile ühikas – 1. korrusel 4-toaline korter, mida jagame Tšehhi paarikesega. Meie ainukasutuses on 2 tuba, millest 1 ootab muide lahkesti külalisi. Ühisruumiks on suur köök ja pesuruum/WC. Üür koos elektriga on 6305 NOK ~700 EUR.

Tulles leidsime eest tühja korteri. Oli küll mööbel aga mitte midagi muud. Neil siin on siis järelikult nii, et kui minema kolid, võtad kõik kaasa, viskad ära või annetad mingile organisatsioonile. Uued tulijad hangivad jälle uued asjad. Meile ilmselgelt väga ebameeldiv tava.

Kaasa olime pakkinud õhukese teki ja voodilinad. Siili matkavarustus sisaldas ka ainult plekkkruusi, katelokki, sporki (lusikas-kahvel, luhvel, kasikas vms) ja nuga. Esimesed päevad saime oma söögid nende riistadega tehtud ja söödud.

Esimeste päevade vaaritamised toimusid kateloki, sporki ja pussiga.

Käisime läbi suuremaid marketeid, kus tarbeesemete valik oli üllatavalt väike. Oleme harjunud, et Eestis ikka leiad Selveri, Prisma või Maksimarketi suurusest poest ka potte-panne-taldrikuid-patju, aga Norra super- ja hüpermarketites on reeglina ainult toit. Ja nende tarbeesemete eest, mis leidsime, tundus kuidagi priiskamisena välja käia suurem summa, kuna neid nagunii suure tõenäosusega Norrast lahkudes kohvrisse ei mahuta. Seega otsisime välja taaskasutuskeskused ja second hand poed, aga laupäeviti on siin asutused vähe lahti ja pühapäeviti sootuks suletud, ka suured kaubanduskeskused. Seega oma toidunõud soetasime esimesel argipäeval, st neli päeva pärast saabumist.
Mägisel maastikul on pea iga vähegi lamedam pind põllumajanduslikul kasutusel, nii on ka Trondheimis kohati vaat et keset linna viljapõllud. Siinne pilt on küll rohkem linnaservas tehtud, aga Eesti mõistes on põld siiski harjumatult asula lähedal. Vaatajast paremale jääb IKEA, otse ees paistab teletorn.

Eilse jalutuskäigu ajal sattusime aga napilt enne sulgemist IKEA juurde, mis oleks lahendanud kohe alguses kõik tarbeesemete probleemid. Millegipärast jällegi nii lihtne assotsiatsioon pähe ei karanud, et Põhjamaa ja IKEA. Aga tõesti, oligi odav, ka Norras. Pole ime, et kõik siin eelmisest kohast kolides asjad ära viskavad ja uude kohta IKEAst uued soetavad.

Ühikas ise asub Moholtis, suurimas tudengilinnakus. Siin on korterid lastega peredele (linnakus ka mitu lasteaeda), paaridele ja üksiktudengitele. Lisaks, nagu siin paar õhtut on olnud kuulda, asub siin ühe maja all keldris (õnneks mitte meie maja) linna vingeim peopaik. Eilegi oli majadevahe erinevas joobeastmes noori täis ja melu kestis hiliste tundideni. Et siis õnneks pole vaja meil vanadel peoässadel kaugele minna – aken lahti ja piduuu! Üldiselt pole aga suhelda viitsinud, isegi tudengitele korraldatud mängudest oleme kenasti kõrvale viilinud.

No comments: